Escasa Visibilització LGTBI+ a l’Àmbit Laboral

Estudi Revela l’Escasa Visibilització LGTBI+ a l’Àmbit Laboral a Espanya

Tot i els avenços en matèria legislativa i social, un estudi recent realitzat per la consultora Mpátika revela que només el 28% dels menors de 30 anys confirmen la seva condició sexual en el seu entorn laboral a Espanya. Això contrasta amb la llibertat més gran amb què expressen la seva identitat fora de la feina. L’estudi, titulat ‘La diversitat LGBT en el context laboral a Espanya’, destaca que la mitjana de visibilització del col·lectiu en aquest àmbit amb prou feines supera el 38%.

 

Segons Óscar Muñoz, fundador de Mpátika i autor de l’estudi, aquesta situació reflecteix un problema significatiu al mercat laboral espanyol, on els joves, especialment aquells menors de 30 anys, enfronten enormes dificultats per trobar i mantenir una feina. Aquest temor a perdre la feina pot portar molts a amagar la seva identitat sexual a l’entorn laboral.

 

Comparat amb altres països, el nivell de visibilització del col·lectiu LGTBI+ a Espanya és considerablement més baix. Mentre que al Regne Unit la taxa de persones LGTBI+ que estan “fora de l’armari” als seus treballs arriba al 90%, i a França és del 75%, a Espanya amb prou feines arriba al 38%. Aquesta dada contrasta amb la reputació internacional d‟Espanya com un dels països més avançats en termes de legislació en favor dels drets LGTBI+.

 

L’estudi també destaca la discriminació particularment alta que enfronten les persones transgènere al mercat laboral. El 60% dels enquestats transgènere van informar haver experimentat discriminació en buscar feina, en comparació del 13% de la mitjana. A més, el 33% es va sentir discriminat al seu lloc de treball, davant l’11% de la mitjana.

 

Immaculada Castelló, sòcia a la divisió espanyola del despatx d’advocats Pinsent Masons, assenyala que les lesbianes també enfronten una “doble discriminació”, tant per ser dones com per ser homosexuals. Castelló emfatitza la importància de comptar amb referents al lloc de treball per normalitzar la diversitat i la inclusió.

 

L’informe també ressalta la manca de visibilitat en sectors com la banca, les telecomunicacions i la ciència. En resposta a aquesta situació, s’estan desenvolupant iniciatives com Prisma, l’Associació per a la Diversitat Afectiu-Sexual i de Gènere en Ciència, Tecnologia i Innovació, que cerca recolzar les persones LGTBI+ que treballen o estudien en aquests camps i combatre la discriminació.

 

Tot i aquests desafiaments, empreses com IBM, Quirónsalud i Accenture estan liderant el camí en la promoció de la diversitat i la inclusió LGTBI+ al lloc de treball. Les accions que prenen no només milloren el benestar dels empleats i la seva productivitat, sinó que també obren interessants oportunitats de mercat, com ho demostra un estudi de Nielsen que indica que aproximadament el 10% de la població tendeix a donar suport a les empreses que ofereixen beneficis igualitaris.

 

Noticia FELGTBI “Solo una de cada 10 personas LGTBI+ es visible con sus superiores en el trabajo“

Descobreix ara la pàgina web de Rainbow Telecom, el teu centre d’operacions per a telecomunicacions inclusives i compromeses amb el col·lectiu LGTBI+.